Radio: Filmcomplex De Kade een bedreiging voor arthouse bioscopen Utrecht?

Utrecht lijkt langzamerhand dé filmstad van Nederland te gaan worden. Het NFF vindt hier al jaarlijks plaats en bovendien komen er steeds meer bioscopen bij, met recent de komst van De Sterrenkijker in Leidsche Rijn, de megabioscoop bij de Jaarbeurs en mogelijk ook nog de bouw van filmcomplex De Kade. Bij dit project van Pim Hermeling worden vraagtekens gezet door filmmaker en cultuurondernemer Jos Stelling. De eigenaar van het Louis Hartlooper Complex en Springhaver Theater, is van plan om de oude City bioscoop te gaan renoveren en ziet dit in gevaar komen als het project De Kade doorgang zal vinden. Stelling zegt dat de komst van dit filmcomplex een voorkeursbehandeling krijgt van de gemeente, zal zorgen voor oneerlijke concurrentie en bovendien een bedreiging kan zijn voor de kleinschalige theaters.

In een onlangs gehouden debat tussen Jos Stelling en gemeenteraadslid André van Schie over dit onderwerp, werden cijfers vertoond van de onafhankelijke filmdistributeur Dutch Filmworks. Tijdens deze presentatie van Willem Pruijssers werd duidelijk dat het bioscoopbezoek in Utrecht de komende jaren dusdanig moet gaan stijgen. Aan het einde van het jaar 2016 heeft de stad met de bouw van de CineMec (Leidsche Rijn) en Kinepolis-bioscoop (Jaarbeurs) in totaal 8084 stoelen. Het gemiddeld aantal stoelen per inwoner komt dan te liggen op 0,024. In Amsterdam is dit percentage 0,013, landelijk 0,008.  Een stoel moet gemiddeld 187 keer per jaar verkocht worden om als bioscoop rendabel te blijven. Met de komst van de twee megabioscopen en bijbehorende stoelen komt het er op neer dat het totale bezoek in Utrecht met 245 procent moet gaan stijgen, dit zijn bijna 1 miljoen bezoekers.

De effecten na komst van De Kade, Kinepolis en Cinemec bioscopen, zoals gepresenteerd door Willem Pruijssers van Dutch Filmworks:
(De getallen in de bollen staan voor rangorde in stad Nederland)

Moet Utrecht kiezen voor de komst van filmcomplex De Kade, of rennovatie van de historische City-bioscoop? Is er mogelijk sprake van oneerlijke concurrentie en moet de gemeente het huidige bioscoopbeleid gaan veranderen? Een reportage hierover met Roos Stelling, zij is bestuurslid en programmeur van het Springhaver Theater, medewerkster bij Stelling Films BV en dochter van Jos Stelling. Ook André van Schie van VVD Utrecht zal aan het woord komen om het gemeentestandpunt verder toe te lichten.

Wat denk jij? Moet Utrecht het huidige bioscopenbeleid gaan herzien? Laat het weten in een reactie hieronder! 

Bron header: CU2030.nl 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s